Nyheter

Etterlysning: Krigsaviser mangler i arkivet!

Avisene «Finnmark Fremtid» (Vardø) og «Nordland» (Bodø) for perioden rundt krigsutbruddet i 1940 mangler i avissamlingen. Vi etterlyser nå om disse utgavene kan finnes hos noen privatpersoner.

Avis Finnmark Fremtid

Nasjonalbibliotekets samling av norske aviser er tilnærmet komplett, men enkelte hull finnes det. To av disse er altså:
– «Finnmark Fremtid» (Vardø) 9. april til 9. juni 1940, nr. 28-43
– «Nordland» (Bodø) 11. april til 3. juli 1940, nr. 42-56.

Årsaken til at disse avisene mangler akkurat for denne perioden er ukjent, men utgavene mangler altså i arkivet til både Nasjonalbiblioteket og universitetsbibliotekene.

Den historiske verdien av hva som ble skrevet i norske aviser i opptakten til, og ved utbruddet av 2. verdenskrig i Norge, er stor. Det hadde vært på sin plass om de nå 81 år gamle avisene dukket opp og kan bli bevart sammen med resten av den norske avishistorien.

Historiker Vidar Eng har engasjert seg i saken, og skriver i et innlegg i iFinnmark om bakgrunnen til disse avisene som mangler, og hvorfor det hadde vært spesielt interessant å få vite hva disse avisene skrev våren 1940.

Vi er meget interessert i å få disse utgavene bevart og digitalisert sammen med resten av avissamlingen. Dersom noen skulle ha kjennskap til noen som kan ha, eller vet av, noen av de aktuelle avisene vil vi sette stor pris på om de tar kontakt. Gjerne på e-post til kulturarv@nb.no eller til Rigmor Sjøvoll på telefon 91 30 43 40.